POST 26-09-2016

Bouwen of verbouwen?

In 2011 nam Dumobil de gewaagde beslissing om hun verouderde kijkwoning af te breken en een volledig nieuwe te bouwen. Dat leverde heel wat verbaasde reacties op: ‘zo’n mooie woning zomaar afbreken?’. Toch staat Dumobil nog steeds achter de beslissing, legt zaakvoerder Philippe Dubaere uit.

 

‘De vorige kijkwoning was volledig verouderd. Terwijl een kijkwoning net dient te voldoen aan de allernieuwste technologieën zowel qua uitvoering, aanpak en gebruik van materialen. Daarnaast krijgt energiezuinig bouwen steeds meer aandacht de laatste jaren, en terecht. Ook moet een kijkwoning inspireren op gebied van bouwtrends, architectuur, bouwstijl en afwerking. Dat was duidelijk niet meer het geval. De beslissing was dus snel genomen. Met de nieuwe kijkwoning kunnen wij uitpakken met onze ervaring en expertise zowel op het esthetische aspect maar ook op gebied van functionaliteit, duurzaamheid en energievriendelijk bouwen’.

 

De laatste jaren zitten meer mensen met hetzelfde dilemma: volledig renoveren of afbreken en een volledige nieuwbouw plaatsen. Niet alleen voldoe je met een nieuwbouw aan alle hedendaagse vereisten op gebied van energiezuinig bouwen, je krijgt ook nog eens een huis

waar de inrichting, indeling en ruimtes volledig voldoen aan uw wensen.

 

Bij een volledige verbouwing is het in veel gevallen interessanter om de bestaande woning af te breken en een nieuwbouwwoning te plaatsen.

 

We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje.

 

1. Prijs 

Uit ervaring weten we dat de totale kostprijs van uitvoerige renovaties ongeveer gelijkloopt met die van een nieuwbouwwoning.

 

Bijkomend kan je bij een nieuwbouwwoning rekenen op een zeer correcte prijsinschatting.  Bij renovatie is dat veel moeilijker. Het risico op onverwachtse problemen en extra kosten is veel groter.

 

Een voordeel van een verbouwing is wel dat je in verschillende tussenstappen kan werken en zo de kosten wat meer kunt spreiden.

 

2. Persoonlijkheid 

Bij een renovatie ben je automatisch beperkt, want je moet het doen met wat er al is. Terwijl je bij een nieuwbouw volledige vrijheid hebt om eigen persoonlijke accenten te leggen en de bouwstijl te kiezen.

 

Sommige oudere woningen hebben dan weer het charme-aspect als voordeel. Authentieke elementen kunnen geïntegreerd worden in de renovatie wat vaak karakter geeft aan de woning.

 

3. Bouwtechnieken 

Een bestaande woning goed isoleren, het kan maar het is niet evident. Koudebruggen kunnen blijven bestaan en onevenredige isolatie kan schimmel en vochtvorming veroorzaken. Vaak verlies je ook ruimte in de woning door de extra isolatie.

 

Bij een nieuwbouwwoning begin je met een perfect geïsoleerde bouwschil die voldoet aan alle huidige normen en volgens de allernieuwste bouwtechnologieën.

 

4. Kosten bank 

Bij de bank is een renovatie veel complexer. Als de werken vertraging oplopen en je het te lenen bedrag niet op tijd opneemt, moet je extra kosten betalen. Ook als je door onvoorziene omstandigheden moet bijlenen krijg je te maken met extra dossierkosten.

 


5. Timing 

Bouwen of verbouwen, beide vragen sowieso geduld. Bij een nieuwbouw kan je pas verhuizen na de oplevering terwijl je in principe bij een bestaande woning meteen kan verhuizen. Bij nieuwbouw zit je op die manier met dubbele kosten: de lening bij de bank en de huur die je ook misschien nog moet betalen. Bij een bestaande woning heb je niet meteen de extra kost maar wel het stof. En wanneer je stap per stap renoveert zal de totale projectduur uiteraard ook langer uitvallen.

 

Bouw- of renovatieplannen?

Maak nu een afspraak met één van onze bouwadviseurs.

 

Herbeleef het verhaal van de opbouw van onze kijkwoning in Tielt op de website van Kijkwoning Tielt!

Uw villa in een herfstige interieur-look?

Klaar voor de regen en de wind? En voor de cosy avonden lekker knus en gezellig thuis? We zetten ...

Een haard in je nieuwbouwwoning: gezellig of geen goed idee?

Niets gezelliger dan na een winterwandeling te nestelen voor een open haar met de geur en geknetter ...