POST 18-10-2016
1 / 6 Foto's

Energiezuinige LED-verlichting in uw villabouw

Licht is een vanzelfsprekend gegeven voor elk woningontwerp. Vandaag wensen we dat het daglicht kan doordringen tot in elke hoek van de woning, terwijl kunstlicht ’s avonds zowel functioneel moet verlichten als een belangrijke bijdrage levert tot een gezellige woonsfeer. Verlichting is dan ook idealiter een onderdeel van de architectuur van de woning.

 

Verlichting blijkt wereldwijd 19% van het elektriciteitsverbruik weg te snoepen en ook in de woning is de verlichting verantwoordelijk voor een groot aandeel in het energieverbruik. Het opmaken van een gedetailleerd plan voor de elektrische verlichting dringt zich dan ook op in het belang van een zowel kwalitatieve als energiezuinige verlichting. De nieuwste lichttechniek - LED (Light Emitting Diode) - speelt daar ook op in. Zowel lichtopbrengst als levensduur van de LED-lichtbron zijn enorm. Met 1W aangevoerde energie wordt een lichtopbrengst bereikt van een traditionele 25W gloeilamp. Bovendien gaan de LED-lampen tot 25 keer langer mee dan gloeilampen en leidt hun zuinigheid tot het terugverdienen van de meerprijs in slechts 18 maanden.

 

Veelbelovende eigenschappen als functionele verlichting

De doorbraak heeft lang geduurd en ging gepaard met heel wat weerstand, maar LED (Light Emitting Diode) is met zekerheid het actuele en toekomstige licht. Met 110 Lummen/W rendement laat LED zelfs de klassieke TL-lampen achter zich, die niet verder komen dan 94 tot max. 100 Lummen/ W rendement.

 

Verder is er de UGR-waarde die de verblinding door de verlichting bepaalt en 19 als hoogste waarde voor kantoortoepassingen toelaat, terwijl een UGR 15 mogelijk is met de nieuwste LED-verlichting. Nog een belangrijke eigenschap is de kleurtemperatuur, die met de nieuwste LED-lampen tussen 3000 en 4000°K ligt en bij de betere producten ook geijkt is. De kleurweergave-index, die de precieze kleurherkenning bepaalt, is voor de actuele LED-verlichting tot 80 en zelfs 90 gestegen, terwijl ze lange tijd beneden de 70 scoorde. Voor kantoortoepassing is 80 aanbevolen.

 

TIP: Sinds eind 2012 werd de gewone gloeilamp uit de winkelrekken verbannen. Als eerste werden de 100 W gloeilampen uitgesloten. Gelukkig bestaan er ruimschoots alternatieven in de zeer uiteenlopende formaten, vormen en lichtsterkten. Ze maken flink wat besparing mogelijk op het energieverbruik.

 

De voor kantoortoepassingen aangehaalde criteria zijn thuis zinvol voor bv. de keuken (werkverlichting, natuurlijke kleurweergave van groenten en fruit…), de studeerkamer voor de kinderen, enz. LED-verlichting kreeg ook veel kritiek op de strikt gerichte lichtuitstraling als bij een laser. Vandaag zijn er tal van optieken ontwikkeld die een lichtspreidingshoek naar keuze mogelijk maken: 50, 60, 70 en zelfs 110°. Naast de optieken zijn er ook diffusors ontwikkeld om het licht te verstrooien en egaal te spreiden over de werkplek.

 

Ideale buitenverlichting

In een tijdperk waarin het buitenleven een belangrijke plaats krijgt toebedeeld is het vanzelfsprekend dat ook voor het terras en de tuin wordt nagedacht over een passend lichtplan. Gezien binnen- en buitenleven idealiter naadloos in elkaar overvloeien – neem maar een kijkje bij het actuele buitenmeubilair! – vormt ook de buitenverlichting van de woning een sluitend geheel met de lichtsfeerschepping in het interieur.

 

De LED (Light Emitting Diode) werpt zich ook voor de periferie van de woning op als lichtbron van de toekomst: ook wanneer de verlichting lang brand - op gezellige avonden buiten of gewoon als beveiliging van de woning – blijft het energieverbruik uiterst laag.

 

Vragen of meer informatie? Contacteer onze bouwadviseurs!

INTELLIGENT LICHT integreren in uw nieuwbouwwoning

Niet langer sciencefiction en hocuspocus. Domotica biedt aan steeds meer mensen een praktisch ...

Historiek | Dumobil villabouw en woonprojecten

Dumobil blijft inzetten op innovatie. In de loop der jaren heeft de bouwsector heel wat ingrijpende ...