Een woning ontwerp je met toewijding en empathie
Voor architecte Anje Dhondt is een goed ontwerp van een woning veel meer dan de praktische indeling en gekozen materialen. De link met de omgeving, de beste lichtinval, de oriëntatie en de leefgewoontes van de bewoners zijn maar een paar beslissende factoren die een woonconcept vormgeven.
Gevoel voor de omgeving
Architecte Anje Dhondt start altijd goed voorbereid met een nieuwe klant. “Om het perceel en de mogelijkheden optimaal te begrijpen, ontvang ik graag zoveel mogelijk informatie vooraf: bouwvoorschriften, parameters en eventuele landmetingen. Zo krijg ik maximaal inzicht in het project en kan ik al suggesties uitwerken,” legt ze uit. De eerste ontmoeting is altijd ter plaatse. “Door op het perceel of in de woning rond te wandelen, komen ideeën vanzelf. De omgeving bepaalt het ontwerp grotendeels. Ik streef naar optimale integratie met de natuur, gebruikmakend van de terreinhelling en de inplanting van authentieke bomen.”
Wil jij ook met ons samen bouwen?
Neem contact op of bekijk onze bouwgronden.
Voorbereiding is alles
Die eerste ontmoeting is cruciaal in het ontwerpproces. Architecte Anje Dhondt: “Je merkt meteen of er een klik is. Een bouwtraject is intens in tijd en investering. Vertrouwen met de klant is essentieel voor unieke creaties.” Ze neemt de tijd om de leefgewoontes, wensen en verwachtingen van de klant te bespreken. “Naast praktische vragen zoals het aantal kamers en de gezinssituatie, wil ik de leefgewoontes begrijpen, hoe de klant zich door de woning beweegt en de langetermijnverwachtingen. Bijvoorbeeld, een familiewoning kan veranderen als de kinderen uit huis gaan. Daar anticipeer ik op.”
Meerwaarde creëren
Of het nu nieuwbouw of renovatie betreft, architecte Anje Dhondt kan elke stijl aan: “Ik wil vooral de interesses en wensen van de bewoners begrijpen en het woonconcept daarop afstemmen: de oriëntatie van de woning, raamgrootte, omgevingsaccenten benadrukken of verbergen, werken met authentieke materialen, trappositie, open haard integratie, gevelontwerp... Goede architectuur is in symbiose met het interieur. Hoe je op een perceel aankomt, vind ik ook belangrijk. Ik wijk graag af van het traditionele door de ingang op een onverwachte plaats te situeren.”
Een woning ontwerpen is een groeiproces. Na het eerste contact reflecteert de klant. “Ik wil rust creëren en meerwaarde bieden. Soms staan hun ideeën haaks op de mijne, wat mogelijkheden schept als beide partijen open communiceren. Samen komen we tot originele voorstellen. Ik ontwerp niet standaard; elke creatie is uniek, van concept tot detail. Dat maakt het boeiend.”
Realistische ontwerpen
“Een niet onbelangrijke factor in het bouwtraject is inzicht hebben in het beschikbare budget. Mijn ontwerpen zijn zo realistisch mogelijk. Ik hou er niet van iets uit te werken wat achteraf niet haalbaar blijkt.” Ook hier benadrukt ze het belang van transparante en ongedwongen communicatie. Niet alleen met de klant, maar ook met de aannemer en uitvoerders. “Ik denk op voorhand na hoe mijn creatie geïnterpreteerd wordt en analyseer of mijn ontwerp technisch goed in elkaar zit. Bij de start van het bouwproces zit ik samen met het hele team zodat ik zeker ben dat we elkaar goed begrijpen. Bovendien leer ik hier zelf ook nog steeds door bij. Onderling respect voor elkaars werk maakt een groot verschil.”
Een warme thuis
“Uiteindelijk komt het erop neer een woning te creëren waar geborgenheid en gezelligheid centraal staan in optimale verbinding met de omgeving. Een goede ruimtelijke verhouding is noodzakelijk om de woning af te stemmen op het leven van de klant. De beleving gaat niet alleen over het esthetische maar ook over zaken zoals de akoestiek en het licht. Een woning is pas een warme thuis wanneer die ontworpen is op maat van de bewoners.”