POST 24-11-2016
1 / 4 Foto's

Een haard in je nieuwbouwwoning: gezellig of geen goed idee?

Niets gezelliger dan na een herfst- of winterwandeling te nestelen voor een open haard met de geur en het geknetter van brandende houtblokken. Helaas is een traditionele open haard sterk af te raden in een nieuwbouwwoning. Het rendement is zeer laag en een open haard kan moeilijk gecombineerd worden met de normen rond luchtdichtheid, ventilatie en epb. Toch zijn er een aantal alternatieven die dezelfde gezelligheid in huis kunnen brengen. We zetten graag de mogelijkheden en voor- en nadelen voor u op een rijtje.

 

HOUTHAARDEN & PELLETKACHELS

 

Wie met echt hout wil verwarmen kan opteren voor een houthaard of pelletkachel. Hiervan zijn heel wat types en afwerkingsmogelijkheden (alleenstaand, ingebouwd) beschikbaar, maar sommige modellen halen meer dan 90% rendement en zijn dus vergelijkbaar met centrale verwarming door een hoogrendementsketel.

 

Zowel houthaarden als pelletkachels kunnen als hoofdverwarming gebruikt worden, maar ook als gezellige aanvullende sfeerverwarming naast een centrale verwarming. Verwarmen met hout wordt wel steeds meer afgeraden omwille van het gevaar op fijn stof. Zo lanceerde Stad Gent onlangs een stookalarm op dagen met fijn stof, waarbij wordt aangeraden om houtkachels en open haarden niet te gebruiken op dagen met hoge concentraties van fijn stof.

 

Verwarmen met hout vraagt wel wat voorbereiding, want hout verzamelen, klieven, drogen en opslaan vergt wel wat werk. Er zijn echter tal van mogelijkheden om hout op een leuke en efficiënte manier op te slaan, en zelfs te verwerken in je interieur als decoratie. Ontdek ons inspiratiebord met interieurtips op Pinterest!

 

GASHAARDEN EN GASKACHELS

 

Ook gashaarden en gaskachels zijn een waardevol alternatief voor de open haard. Ze bieden dezelfde gezelligheid als een open haard, maar dan wel zonder de authentieke geur en het geluid van knisperend hout. Wat verwarmen op gas ontbreekt aan authenticiteit wordt wel deels gecompenseerd door de gebruiksvriendelijkheid. Met verwarming op gas kan je de warmte doorgaans wel iets makkelijker regelen en sneller aan- en afzetten. Ook sleuren met hout of pellets hoeft niet.

 

WAT MET DE EBP-BEREKENINGEN?

 

De belangrijkste vraag is of verwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming geplaatst wordt. In het geval van bijverwarming wordt die normaal gezien niet in het EPB-verslag opgenomen. Wel belangrijk is om de luchtdichtheid goed in het oog te houden en te kiezen voor een oplossing die het ventilatiesysteem niet verstoort.

 

Wanneer de verwarming geldt als hoofdverwarming, zal vooral het rendement een invloed uitoefenen op het EPB-berekeningen.

 

VERWARMING ALS STIJLELEMENT IN JE INTERIEUR

Een haard of kachel is niet alleen erg gezellig, maar kan ook een prachtige toevoeging zijn als stijlelement. Een alleenstaande kachel kan erg mooi en klassevol zijn, maar ook de mogelijkheden om in te bouwen bieden een eindeloze inspiratiebron om je interieur aan te kleden.

 

>> Ontdek ons inspiratiebord op Pinterest voor ideeën rond haarden en kachels in je interieur!

Bouwen of verbouwen?

In 2011 nam Dumobil de gewaagde beslissing om hun verouderde kijkwoning af te breken en een ...

Het nieuwbouw bouwteam bij Dumobil villabouw en woonprojecten

Dumobil als bouwspecialist en expert in villabouw is thuis in verschillende bouwstijlen. Strak ...