POST 17-03-2022

Geslaagde mix van renovatie en nieuwbouw

Binnenkijken in de Dumobil-kantoren. Een gesprek met Dumobil-projectleider Lieven Braekevelt.

 

Met het oog op toekomstige groei was het vroegere, geklasseerde architectenbureau aan de Felix D’Hoopstraat in Tielt, sinds 1996 de thuisbasis van totaalaannemer Dumobil, aan uitbreiding toe. Een uitdagend dossier dat enige voorzichtigheid vergde. Dumobil schakelde Berkein Architects in en samen transformeerden ze het oude pand naar een kantoorgebouw van de toekomst, dat de visie en waarden van de totaalaannemer perfect weerspiegelt.

 

Bouwkundig erfgoed

Het initiële kantoor, waarin Dumobil in 1996 zijn intrek nam, bood plaats aan een vijftiental medewerkers en was te klein om de groei van de totaalaannemer uit Tielt te ondersteunen. Toen het perceel naast hen beschikbaar werd, vatte het bouwbedrijf het plan op hun bestaand kantoor uit te breiden.

 

Omdat het oorspronkelijke pand als bouwkundig erfgoed geklasseerd stond, mocht Dumobil het niet zomaar wijzigen. “Er werd een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) uitgeschreven, meteen een bijzonder lijvig dossier”, vertelt Dumobil-projectleider Lieven Braekevelt. “Een van de voornaamste vereisten was dat de architectuur van het bestaande gebouw in het nieuwe ontwerp bewaard bleef.” In januari 2019 ging het project van start en zo’n 2 jaar later trok Dumobil opnieuw in hun vertrouwde omgeving in.

 

Strakke lijn met warme toets

De opgelegde erfgoedvoorwaarden vertaalden zich in een lang voortraject waar verschillende voorstellen de revue passeerden. Dumobil vertrouwde hiervoor op Berkein Architects, de architect van hun kijkwoning in Tielt. Het resultaat is een ontwerp dat de filosofie en visie van de totaalaannemer alle eer aandoet en tegelijk beantwoordt aan de noden van het bouwbedrijf. “Het oorspronkelijke gebouw was voor zijn tijd al redelijk modern. Die strakke lijn trokken we door in het nieuwe kantoor”, gaat Lieven verder. De gevel is bekleed met beige keramische panelen die het geheel een warme toets geven. Grote raampartijen met subtiele zwarte omkadering garanderen een optimale inval van natuurlijk licht op alle verdiepingen.

 

Ook binnenin werd gekozen voor grote, open ruimtes op het eerste en tweede verdiep. De bureaus zijn afgesloten met glazen wanden zodat het ruimtelijk gevoel bewaard blijft. “Dat gevoel krijg je eigenlijk al zodra je het kantoor binnenkomt. Naast het onthaal, dat in het oude gedeelte van het gebouw zit, is de ontvangstruimte tot boven opengetrokken in een grote vide. Het onthaal zelf en de burelen erachter zitten onder een laag plafond, eigen aan de oorspronkelijke structuur. Omdat dit gedeelte erfgoed is, werd dat niveau behouden. Op het eerste verdiep resulteert dit in een lage trap die het oude en nieuwe deel verbindt. Verder is het kantoor volledig egaal uitgevoerd en voorzien van een lift, waardoor het overal rolstoeltoegankelijk is.”

 

Duurzame mix van renovatie en nieuwbouw

Dumobil brak de woning op het perceel naast hen af en ontmantelde het oude kantoor volledig tot op de ruwbouwconstructie. “Het nieuwe gedeelte is onderkelderd en de kelder is ruimer opgevat dan de nieuwbouw zelf. Om deze te kunnen uitgraven tot dicht bij het bestaande gebouw plaatsen we een onderschoeiing en stutten we de oude constructie zijdelings met een staalstructuur. Op die manier garandeerden we de stabiliteit tijdens de graafwerken”, zegt Lieven. “Het kantoorgebouw is volledig uitgerust met duurzame technieken, waaronder een geothermische warmtepomp. Hiervoor voerden we diepteboringen uit. In het oude deel was het plaatsen van vloerverwarming wel een uitdaging, omdat de vloeropbouw beperkt was.”

 

Het kantoor is overal uitgerust met sterk isolerende beglazing, wat in de winter een merkelijk verschil maakt. De ramen aan de zuidgevel zijn voorzien van screens om het zonlicht te weren. Het gebouw heeft een ventilatiesysteem D en kenmerkt zich door een bijzonder goede luchtkwaliteit. De vloerverwarming dient in de zomer als koeling.

 

De spanplafonds doorheen het kantoor hebben naast een esthetische ook een akoestische functie. “De minuscule gaatjes in het plafond laten het geluid door. Op het spanplafond liggen speciale akoestische matten die het geluid absorberen. We schakelden externe studiebureaus in, gespecialiseerd in kantoorgebouwen, voor zowel het energetische als akoestische luik. De zonnepanelen op het dak en de elektrische laadpalen in de kelder en buiten maken het duurzame plaatje compleet.”

 

Klaar voor de toekomst

In het vernieuwde kantoorgebouw is plaats voor zo’n 55 mensen en het biedt een maximum aan ondergrondse parkeerplaatsen. In de kelder is verder de ruimte voor technieken en een archief. De benedenverdieping is uitgerust met het onthaal, een bureau, vier gelijke vergaderruimtes, een boardroom, een keuken, een ontspanningsruimte en een bar/eetruimte. De eerste en tweede verdieping bevatten een combinatie van bureaus en open ruimtes.

 

Lieven: “Het is een bijzonder aangename plek geworden met een huiselijke sfeer zodat medewerkers en bezoekers hier met plezier naartoe komen. Een mooi staaltje van de expertise die we in huis hebben, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Door de totale beschikbare ruimte in ons nieuw kantoor zijn we helemaal klaar voor de toekomst.”



→ BEKIJK MEER BEELDEN VAN DEZE REALISATIE

ARCHITECTUUR EN UITVOERING ALS ÉÉN VLOEIEND GEHEEL

Een jarenlange samenwerking, die begon in de vorige generatie, werpt tot op vandaag zijn vruchten ...

WAAROM RENOVEREN EEN INTERESSANTE KEUZE IS

In de huidige tijdsgeest en met de dichtbebouwde stadskernen is nieuwbouw niet altijd een geschikte ...