POST 26-10-2020
1 / 3 Foto's

De meerwaarde van een functioneel lichtplan in je nieuwbouw woning

 

Verlichting is niet alleen functioneel, maar ook sfeerbepalend in jouw woning. Het is een aspect waar niet altijd de nodige aandacht wordt aan besteed, maar het is wel degelijk cruciaal in alle delen van het huis. In de woonkamer wil je gezellig licht als je een boek leest. In de keuken moet je verlichting héél praktisch zijn wanneer je gerechten klaarmaakt voor de kroost. In de slaapkamer, in de badkamer, overal moet je op voorhand doordacht bepalen aan welke vereisten de verlichting moet voldoen. Een lichtplan opstellen is voor jezelf een gids opmaken. Dit kan je zelf, maar er bestaan heus ook lichtadviseurs die je professioneel kunnen bijstaan…

 

Teken een plattegrond van alle ruimten in huis


Een plattegrond uittekenen op schaal, dat is het startpunt. De vaste elementen mag je zeker niet vergeten aanduiden, zoals ramen en deuren. De grote meubels in de ruimten zijn ook van uiterst belang om in kaart te brengen.


Benoem en accentueer de huiselijke activiteiten


De activiteiten in de verschillende ruimten in huis bepalen het soort verlichting. Om tv te kijken in de zithoek heb je niet hetzelfde licht nodig als voor het lezen van een boek in de woonkamer. In de keuken heb je functioneel licht nodig om eten te bereiden, maar aan de eettafel wil je sfeerlicht, om rustig en gezellig te kunnen eten.

 

Signaliseer de lichtpunten op de plattegrond


Dan is het tijd om effectief aan te duiden waar de verlichting moet komen, en wat voor soort licht. Altijd starten met de basisverlichting van de ruimte, en van daaruit ga je verder in detail. Nogmaals, maak voor jezelf duidelijk het onderscheid tussen functionele verlichting en sfeerverlichting.

 

Duid de stopcontacten en schakelaars aan


Ga na waar in huis zich alle stopcontacten en schakelaars bevinden, en check ook of ze allemaal praktisch gepositioneerd zijn. Niet onbelangrijk is detecteren of je er wel voldoende hebt. Eventueel extra schakelaars of stopcontacten voorzien is geen overbodige luxe.

 

Kies zorgvuldig de armaturen voor elk lichtpunt uit


Welke soort lampen moeten nu waar komen te staan of hangen? Dit is misschien het moeilijkste luik van dit proces, maar je hoeft dit niet alleen te doen. Alle huisgenoten kunnen dit voor zichzelf uitmaken, en alle ideeën kan je samenleggen. Teken deze armaturen erbij op de plattegrond, en lijst voor jezelf op welke materialen je nodig hebt voor welk soort lamp.

 

Een lichtadviseur helpt je verder op weg


Mocht je het moeilijk vinden om te bepalen op hoeveel plaatsen in huis je eigenlijk licht nodig hebt om alle ruimtes mooi en functioneel te verlichten, dan kan je als laatste reddingsboei een lichtadviseur inschakelen. Professioneel lichtadvies kan de sleutel zijn naar jouw gepersonaliseerd lichtplan.

 

 

Je villa herfstklaar?

Is uw interieur al ingespeeld op de herfst? De herfst is al een poosje in het land, en de winter ...

Herfst trend: gebruik van linnen en droogbloemen in je interieur

Lekker warm en gezellig tegen elkaar, relaxen en snoozen samen met de hubby / lady, met de kids of ...