POST 20-02-2018
1 / 5 Foto's

Modulaire maatwerkwoning speelt in op toekomstige bouwnoden

Stijgende bouwgrondprijzen, verstrengde (Europese) regelgeving, hogere comforteisen ... Hedendaagse kandidaat-bouwers krijgen heel wat op hun bord in de aanloop naar hun langverwachtte nieuwbouw. Onder invloed van deze veranderingen reageert de bouwsector met voortdurende innovatie in technieken, materialen en concepten. Dumobil presenteert met haar kijkwoning in Tielt een knap staaltje van modulair bouwen.


Modulair bouwen, u hoorde ongetwijfeld al over deze trending bouwvorm. U overweegt het mogelijk zelfs als methode om uw nieuwe woning vorm te geven. Of u had in ieder geval al de gekste ideeën na wat surfwerk op het internet. Al snel leidt zo een zoektocht naar een knap vormgegeven rechthoekige strakke woning. De ene al wat exotischer dan de andere vormt deze typologie slechts een niche binnen de niche van modulair bouwen. In de hoofdzaak gaat het over de compactheid van deze bouwstijl.

 

Conform bouwvoorschriften

Wat ons bij Dumobil betreft, maakt u met een modulaire bouwmethode een uitermate goede keuze. We doelen natuurlijk niet op extreme vormen zoals het gebruik van containers, waarmee u toch behoorlijk inboet aan comfort. Bij Dumobil gaat modulair wonen over maatwerk conform de Belgische en Europese wetgeving. In ons land moet een huis voldoen aan Belgische en Europese bouwvoorschriften (EPB, bouwdiepte, -hoogte, dakvorm en soms zelfs uitzicht van de woning en inpasbaarheid in de omgeving). Voldoet een structuur niet aan deze regels, dan kan u logischerwijs geen bouwvergunning bekomen. Bovendien is het verplicht om een architect in te schakelen voor werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is. Hoe creatief een bepaald bouwconcept dus ook mag zijn, doe best even een realitycheck en kijk of er effectief architecten het haalbaar achten om een dergelijk project uit de grond te stampen.

 

Compact maatwerk

Niettemin deze stijl ons minder evident lijkt, gezien de Belgische wetgeving, spreken wel de voordelen van compact en duurzaam bouwen in huidige tijden duidelijk aan. De beschikbare percelen worden tenslotte steeds kleiner zodat een efficiënte invulling een bepalend aandeel heeft in nieuwbouw. Niet enkel de comfortabele woning zelf is van belang, kandidaat-bouwers willen daarbovenop voldoende ruimte rondom de woning naar wens kunnen aanleggen. “Het concept van de kijkwoning in Tielt komt helemaal tegemoet aan deze verwachtingen”, licht gedelegeerd bestuurder Bruno Carton toe. “Deze woning is namelijk verre van een typehuis, het is bovenal een inspiratiewoning met de oorsprong in de moduleerbaarheid. Als sterk staaltje in modulaire woningbouw kunnen kandidaat-bouwers de omvang en positionering van de bouwvolumes aanpassen naar wens. Het modulaire aspect vertaalt zich daarbovenop in de toevoeging van extra functionele en esthetische elementen zoals carports, dakterrassen en luifels. Steeds met onze blik gericht op het vooropgestelde budget en de levensstijl van onze klant, zonder af te wijken van de kenmerkende architectuur.”

 

AUTHENTIEKE NIEUWBOUW DROOMHOEVE

Of nieuwbouw samen kan gaan met authenticiteit? Wij zijn er zeker van.

VILLABOUW MAGAZINE

Heb je bouwplannen en ben je op zoek naar informatie en inspiratie? Wat dacht je van een gratis ...