Familie Willemyns

"Je zou niet zeggen dat het een nieuwbouw is."

Een authentieke nieuwbouwhoeve

Onder de noemer plaatstekort voor hun schildersbedrijf stapten Dominiek Willemyns en zijn vrouw Sabrina een tijd geleden onze burelen binnen. Wat volgde was een bijzonder project waarbij nieuwbouw een unieke visie op authenticiteit zou versterken. Het werd een uitdaging zonder compromissen die we als toonaangevend bouwbedrijf i.s.m. architecte Anje Dhondt met glans doorstonden.

 

We schrijven 2008 wanneer Dominiek en Sabrina in de buurt van de bestaande woning in Pittem een gezellige, authentieke hoeve te koop zien staan. Het koppel was door de groeiende activiteiten van hun schildersbedrijf al even op zoek naar een ruimere locatie. Dit aangezien een stevige verbouwing van hun bestaande woning niet de gewenste infrastructuur bood om de woonfunctie te combineren met een kmo. “Een denkpiste was ons te vestigen op een kmo-zone”, vertellen Dominiek en Sabrina. “Toch wilden we bovenal authenticiteit in een landelijk decor en dat is bijzonder zeldzaam op bedrijventerreinen. De dag dat we deze hoeve te koop zagen staan, hebben we daarom niet langer getwijfeld.”

 

Bedreven bouwpartner vernieuwbouw

De bestaande schuur bleek in relatief goede staat en kon worden gerestaureerd. De eigenlijke hoeve daarentegen bleek volledig verkommerd, waardoor enkel slopen zin had. Een nieuwbouwhoeve stond echter niet meteen op de planning van het koppel dat bovenal op zoek was naar authenticiteit. “In de zoektocht naar een bouwpartner gaf de expertise van Dumobil in alle facetten van de bouw de doorslag. Het ging tenslotte over de integratie van nieuwbouw op een landelijke locatie die naadloos zou aansluiten op de architectuur van de bestaande schuur. Dit maakte dat de nieuwbouw bovenal de uitstraling moest hebben van een authentieke hoeve. Voor ons was dit de belangrijkste insteek en hierin wilden we geen compromissen sluiten.

Bovendien toonde Dumobil zich een totaalpartner en nam het ook administratieve zaken als offertes en vergunningen op zich.”

 

Zoektocht naar het verleden

Voor de beoogde look & feel startte het koppel een zoektocht naar opmerkelijke recuperatiematerialen. De bouwheer zelf bleek goed thuis in deze sector en slaagde erin heel wat bijzondere materialen te verzamelen. Hij recupereerde bijvoorbeeld dakpannen, eiken balken en vloeren uit afbraakhoeves.

Het gebruik van deze oude materialen in de nieuwbouw combineerde Dumobil met opmerkelijk metselwerk dat via een bewuste kromming een verouderd aanvoelen kreeg. Een muur werd zelfs opnieuw opgebouwd omdat er te recht werd gemetst. Daarnaast kregen de voor- en achtergevel authentieke en tweedelige staldeuren en kreeg een deel van de structuur een strodak.

 

 

DEZE GETUIGENIS IN BEELD