Professionele aanpak voor state-of-the-art-tandartsenpraktijk

“We raden zonder twijfel iedereen aan om te bouwen met Dumobil. De professionaliteit die ze aan de dag leggen, steekt er met kop en schouders bovenuit."

Voor haar nieuwe groepspraktijk besliste tandarts D. samen met haar man hun eerst aangekochte woning af te breken en een gloednieuw pand op te trekken. Uitgerust met de modernste technieken en materialen, met voldoende ruimte en privacy voor zowel de patiënten als het personeel. Als ervaren totaalaannemer wist Dumobil dit ambitieuze droomproject tot een goed einde te brengen.

 

Snel zicht op mogelijkheden

Voor tandarts D. was de tijd rijp om haar bestaande praktijk te optimaliseren en uit te breiden. De locatie waar ze toen gevestigd was, voldeed niet om de toekomstvisie en ambities van de nieuwe groepspraktijk waar te maken. Daarom besliste ze haar eerste woning in te zetten voor dit project. Initieel had de bouwdame het plan opgevat de oude woning te renoveren. Tijdens het verbouwtraject doken diverse problemen op, waaronder moeilijkheden met de funderingen. Omdat het project niet vlotte, besloot ze, samen met haar man, om het over een andere boeg te gooien.

 

“We zagen enkele realisaties van Dumobil via sociale media en houden van het krachtige, uitgesproken beeld van een modern pand met strakke lijnen. Met bouwadviseur Conny verliep het eerste gesprek erg vlot. Na de verbouwperikelen was het een enorme opluchting dat zij snel begreep wat we zochten en  dat kon vertalen in een eerste raming. Zo kregen we onmiddellijk zicht op de mogelijkheden.” Hoewel het een emotionele beslissing was voor het bouwkoppel, gingen ze toch akkoord om hun eerste woning af te breken. “We hadden er zelf gewoond met de kinderen en nadien leefden de ouders van tandarts D. er. Dat zijn natuurlijk veel herinneringen op één plek. Toch gingen we overstag, omdat het de enige juiste keuze was.”

 

Sereniteit door strak, sober ontwerp

De gloednieuwe tandartsenpraktijk bestaat uit twee verdiepingen. Het gelijkvloers omvat een ontvangstruimte met balie, vier kabinetten, een sterilisatieruimte, een OPG-kamer en de sanitaire voorziening. Het eerste verdiep is voorzien voor het personeel, met onder andere douches, een verkleedruimte en een open ruimte met keuken en eettafel. Vanuit deze eethoek is toegang tot het dakterras mogelijk dat bij mooi weer door de medewerkers van de praktijk wordt gebruikt om buiten te lunchen. Berkein Architects stond in voor het ontwerp en schetste quasi onmiddellijk het definitieve plan. “De aanpassingen aan het eerste concept kwamen er vooral om aan de tandtechnische vereisten van de praktijk te voldoen. Het is heel knap hoe het architectenbureau het plan zo gedetailleerd uitwerkte, waarbij alle maten correct zijn opgevat. Zeker gezien de omstandigheden, want de gesprekken gebeurden virtueel door de coronalockdown.”

 

De kabinetten zijn uitgerust met screens en lamellen om het directe zonlicht te weren. “De screens zijn van in het begin mee in het ontwerp genomen, waardoor ze netjes geïntegreerd zijn in de ramen. Het draagt bij tot het cleane karakter dat we voor deze praktijk voor ogen hadden.” Met een clean desk policy en helder witte kleuren, een bleke epoxy-vloer met fijne korrel en enkele zwartaccenten straalt de praktijk rust en netheid uit. De grote raampartijen geven veel lichtinval en dragen bij tot het ruimtegevoel binnenin.

 

Proactief, flexibel en professioneel

Bij het bouwen van een tandartsenpraktijk komt heel wat kijken. “Naar de kabinetten zijn verschillende leidingen nodig om alle apparatuur optimaal te laten functioneren. Niet alleen over de elektrische bedrading maar ook over de sanitaire voorzieningen en de vereiste ventilatie moest goed worden nagedacht. Hoe lopen de leidingen? Waar komen de ruimtes voor de technieken? Dumobil trad hierin heel proactief op en integreerde de technieken, het interieur en het esthetische plaatje tot één vloeiend geheel. Alles is tot in de puntjes uitgedacht en technisch uitgewerkt. Onderaannemer Electra Contractors voerde de werken correct en nauwkeurig uit.”

 

Dumobil coördineerde elke stap met de betrokken partners, ook met de gespecialiseerde firma die instond voor het inrichten van alle tandheelkundige apparatuur. Projectleider Annelies liet hierbij een zeer professionele indruk na bij het bouwkoppel. “Ongelooflijk wat voor flexibiliteit zij aan de dag legt. Bij de laattijdige levering van de ramen, gooide ze de planning om en voor het plaatsen van de gietvloer ging ze in allerijl op zoek naar een andere leverancier. En dat allemaal met minimale impact voor ons. Dat we tijdens het bouwproces beslisten om van een gasinstallatie over te schakelen naar een warmtepomp, vormde bovendien totaal geen probleem.”

 

“We raden zonder twijfel iedereen aan om te bouwen met Dumobil. De professionaliteit die ze aan de dag leggen, steekt er met kop en schouders bovenuit. Voor ons was het een hele verademing om met hen samen te werken en ons project op iets meer dan een jaar gerealiseerd te zien.”

 

 

→ BEKIJK FOTO'S VAN DEZE REALISATIE