Nieuwbouwvilla in Maldegem

In het Oost-Vlaamse Maldegem, in een oase van rust en groen nabij de landsgrens, woont deze bouwheer, Dhr. D.R., in een strak moderne villa van Dumobil.

EEN GESCHIKT BOUWTEAM
VOOR ZIJN MODERNE VILLA IN MALDEGEM

“Het is nagenieten, om die toch wel noemenswaardige periode even in de kijker te kunnen zetten. Het resultaat mag gezien worden, het verhaal mag verteld worden.” Deze druk bezette topman, wou toch even tijd vrijmaken in de agenda om zijn bouwverhaal te etaleren.


Een eigen stuk bouwgrond kon worden afgevinkt, maar een deskundige totaalaannemer uitkiezen, daarvoor maakte de bouwheer toch wel grondig zijn huiswerk. “Alles uit handen geven is natuurlijk comfortabel, maar beslissen aan wíe je alles uit handen geeft, dát is pas het grote vraagteken. Ik verwacht van een bouwfirma dat ze me kunnen overtuigen, maar ook dat ze me doorheen het ganse traject weten te educeren en informeren.” Dan maar even screenen, polsen, checken… om tot de geschikte bouwpartner te komen.

 

DUMOBIL WAS EEN DOORDACHTE KEUZE

De bouwheer maakte een shortlist op, een handvol totaalaannemers. Hij ‘bestookte’ de gegadigde firma’s met een vragenvuurtje: “Hoeveel bedraagt de prijs per vierkante meter? Uit welke materialen kan er gekozen worden, en in welke prijsklasse liggen deze? …” Tot zijn grote verbazing kwamen de meesten aandraven met een onvolledig en wazig antwoord. “Enkel bij Dumobil kreeg ik een bevredigend antwoord, genuanceerd en toch to the point. De uitstraling van deze firma was precies datgene waarnaar ik op zoek was. Een uitstraling van: alles is mogelijk, alles is bespreekbaar.” Al snel werd zijn buikgevoel bevestigd. “Alleen al het feit dat hun standaardpakket uit zo’n hoogkwalitatieve materialen bestaat, toont aan hoe hoog zij de lat leggen.”

 

"UIT HETZELFDE HOUT GESNEDEN"

De keuze voor de moderne bouwstijl met plat dak was een evidentie. “Een kast zet je het gemakkelijkst tegen een rechte muur, of niet soms?”, verduidelijkt de bouwheer met brede glimlach. Zijn appreciatie voor de Tieltse kijkwoning is dan ook groot, en hij was verheugd te horen dat dezelfde architect ook het ontwerp voor zijn villa zou aanleveren. “De architect maakte een méér dan behoorlijke voorstudie, en dat is héél waardevol.” Want de bouwheer vroeg zich af: “Hoe kunnen we mijn woning zo efficiënt mogelijk indelen? Een slaapkamer dient om in te slapen, dus dat hoeft voor mij niet zo ruim te zijn. Dan heb ik liever een volumeuzere bureau- of ontspanningsruimte.”


Niet alleen de architect, maar ook alle andere spilfiguren in de bouw van zijn woning waren “de juiste mensen op de juiste plaats”. “De jonge projectleider die mijn dossier toegespeeld kreeg wist precies wat ik voor ogen had. Al verwacht je misschien een iets oudere of ervarenere persoon voor een dergelijke opdracht, het blijkt dan toch dat leeftijd geen bepalende parameter is voor professionaliteit. Het werd een verfrissende samenwerking.” Voorafgaand aan de effectieve opstart was de bouwheer aangewezen op de bouwadviseur om van zijn wensen werkelijkheid te maken. “Het was een match van het eerste moment. Weet je hoe dat meestal gaat? Als je uit hetzelfde hout gesneden bent, en in ons geval is dat veeleisend zijn, oog hebben voor detail, streven naar perfectie, dan klikt dat automatisch.”

 

“EEN BOUWPROCES
IS EEN STUKJE BELEVING”

Opvallend is de keuze voor de zwarte poort en zwarte omheining rond de alleenstaande woning. “Mijn architect wees mij er nog op dat je zo’n mooie realisatie niet mag ‘wegsteken’ achter poorten of omheiningen. Die mening deelde ik toch niet. Die woning staat er voor mij en niet voor huizenjagers”, grapt de Maldegemnaar. “Dat is het mooie aan zélf bouwen, je hebt de vrijheid om het ganse verhaal errond zélf te bepalen.”

 

De bouwheer stond echter wel elke dag aan de werf om zijn investering te bewaken. “Bij zo’n project laat je de teugels niet zomaar los, zelfs al heb je vertrouwen in de firma en zijn aannemers dat het goed komt. Trouwens, een bouwproces is ook een stukje beleving, waarvan je zelf deel wil uitmaken.” Er werd beloofd de villa in een termijn van 14 maanden op te leveren, en er werd afgeklokt op 13 maanden, net voor het bouwverlof in de zomer van 2019. “Dat is uiteraard mooi meegenomen, maar het belangrijkste is dat er wordt opgeleverd volgens de gemaakte afspraken. Dat was zonder twijfel ook het geval, en geloof me, dat is niet vanzelfsprekend.”

 

Aan elk bouwproces komt een einde, en dan komt het begin van een nieuwe woonervaring. “Het is een fantastische ervaring, elke avond thuis komen in de woning die je naar je eigen wensen hebt kunnen creëren. Ik voel mij hier op m’n gemak, ik kom tot rust. En na een drukke werkdag is dat net wat ik nodig heb.” Mocht deze bouwheer het ooit nog eens wagen om te gaan bouwen, dan doet hij dit zonder twijfel opnieuw met Dumobil. “Of dit mijn laatste woning wordt? Wie weet... Maar met Dumobil zou ik het zó weer overdoen.”

 

 

Bekijk meer beelden van deze strak moderne nieuwbouwwoning.